יום רביעי, 22 באפריל 2015

אולי קרה לו משהו

כתבה: רחל לוינקופף-אייל, אמא של שירי

״אבא שלי בבורג׳-אל-ברג׳נה״
לא, השכול לא פגע בי באופן ישיר ואישי. אינני מייצגת את משפחת השכול באופן רישמי, אבל אני אחת מאלה שהשכול היה חלק בלתי נפרד מהתודעה, חלק מסדר יום מחשבתי. בשיחות עם "חברותיי לנשק", התברר שלכולנו היו מחשבות טורדניות על הייתכנות של אובדן בני הזוג שלנו, במלחמה הראשונה בסדר המלחמות שעברו עלינו באופן אישי, מלחמת ״שלום הגליל״.

עדיין צרובה בזכרוני התחושה הקשה שמתלווה למחשבה "אולי קרה לו משהו"... במיוחד בתקופה שהתקשורת עם החזית לא התאפשרה, ועדכונים לגבי המצב בשטח לא הגיעו אלי לעיתים קרובות- היה לי זמן רב לתסריטים מאיימים וקשיםמה יקרה אילו?!... איך אפשר להמשיך בלי היקר לי, איך הילדה הקטנה שלי בת ה-3 תתמודד, הילדה שכבר הספיקה ללמוד לומר "בורג'-אל-ברג'נה" ולספר בגאווה לגננת שאבא שלה במלחמה, אי שם, בלבנון.

כן , "הראש" המשיך לעבוד, לא היה רגע דל. כך הוא הטבע האנושיבעצם התחלתי תהליך הסתגלות למצב משבר עתידי גם אם לא התרחש במציאות. אולי כחלק מהתמודדות עם הקושי, עם חוסר הוודאותדמיינתי את השכול בעל כורחי. זה היה חזק ממני. הוא כמו ארב לי בפתח, הציץ ופגע.
1983, נתניה, חייל בחופשה מהמלחמה

שערותיי הלבנות הופיעו לראשונה באותה תקופההבנתי את המשמעות של המשפט "הזיקנה קפצה עליה". זוהי הרי עדות פיזית לחוויה אמיתית של משבר. תוצאה ישירה של דאגה מתמדת, של הליכה במבואה של השכול. בינתיים רצו כל מיני שמועות שהגיעו אלי באמצעות שליחים שונים, בכל פעם בגרסה שונה: פעם אחת השמועה אמרה שהרופא של היחידה שבה שירת בעלי נפצע, פעם אחרת נהרג... והנה זה בא ונוגע... ולופת ונאחז בי... עד שהתברר שמדובר בשמועה בלבד.
במציאות של חיינו, השכול - גם אם לא פגע בנו ישירות - הוא מנהל אותנו.קוגנטיבית ורגשית. הוא נמצא כאן איתנו כאשר חברים, או שכנים, או עמיתים שלנו איבדו יקיריהם, ואפילו חווים אותו גם תוך צפייה והקשבה באירועי שכול של זרים לנו, מלאי אמפתיה והזדהות.

וגם אני, שלא נפגעתי ישירות מהשכול, הוא ממשיך לגעת בי, לופת ומאיים. תמיד במחשבות.




אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה